Kurczak po zakopiańsku

Czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny. Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć. Następnie natrze czosnkiem
/ 02.09.2007 10:21

Składniki

  • 1 średni kurczak lub 4 duże udka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki margaryny
  • garść posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego kminku

Sposób przygotowania

Czosnek posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny. Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć. Następnie natrzeć czosnkiem wymieszanym z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na dwie-trzy godziny. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać kapustę i dusić do miękkości, podlewając, jeśli trzeba, kilkoma łyżkami wody, doprawić do smaku. Kurczaka obsmażyć na złoty kolor na pozostałym tłuszczu, przełożyć do garnka z kapustą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.