Kurczak chili

Mięso wymieszać z winem, odstawić na 5 min. (gdy jest wymieszane z wodą nie odstawiać), dodać białko z mąką, dokładnie wymieszać.
/ 18.10.2006 09:16

Składniki

  • 1 pierś kurczaka pokrajana w kostkę sól
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina lub wody
  • 1 białko ubite z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju jadalnego
  • 2 małe strąki pieprzu tureckiego lub 1/2
  • łyżeczki przyprawy chili.

Sos:

  • 1 i 1/2 cm korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 dymki lub małe cebule drobno posiekane
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 1i1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi z 1 łyżką wody
  • 3 łyżki rosołu lub wody
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Mięso wymieszać z winem, odstawić na 5 min. (gdy jest wymieszane z wodą nie odstawiać), dodać białko z mąką, dokładnie wymieszać.

Wymieszać składniki sosu, odstawić.

Mocno rozgrzać olej i smażyć pieprz turecki przez minutę (chili dadać razem z sosem).

Włożyć kurczaka, smażyć na dużym ogniu przez 1 i 1/2 min., mieszając. Wlać sos, i dusić przez 2 min., mieszając.