Krokiety

Podstawą krokietów są naleśniki. Można je usmażyć poprzedniego dnia, potem tylko nadziać.
/ 13.09.2007 12:48
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- po 1 szklance mleka i wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- tarta bułka
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 cebula

Zmiksować przesianą mąkę, mleko z wodą oraz 1 jajko i łyżkę oleju. Dodać do masy naleśnikowej szczyptę soli, odstawić na pół godziny. Patelnię natłuścić, usmażyć cienkie naleśniki, przestudzić, ułożyć jeden na drugim. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju, zdjąć z patelni, ostudzić. Rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, smażyć 5 min, rozdzielając widelcem, ostudzić. Wymieszać mięso z cebulą, dodać drugie jajko, przyprawić. Na każdym naleśniku położyć łyżkę nadzienia, zwinąć. Panierować naleśniki w tartej bułce, obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać do czystych zup albo jako samodzielne danie.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/24.09.2007 17:02
właśńie zajadam :) jestem pełna podziwu ze mi się udało bo ja a kuchnia to dwie sprzeczności :)) Polecam !!!!!