Przygotowanie 45 min * grillowanie ok. 6–8 min * 1 porcja – ok. 240 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 16 średniej wielkości świeżych (lub mrożonych), niegotowanych krewetek
- 4 plastry ananasa
- ząbek czosnku
- gałązka selera
- limonka
- imbir
- oliwa
- papryczka chili
- sól
Sposób wykonania:
1. Z przeciętej papryczki chili usuń pestki i drobniutko ją posiekaj. Limonkę wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Czosnek przepuść przez praskę.
2. Zrób marynatę z soku i skórki z limonki, przypraw i 2 łyżek oliwy. Włóż do niej krewetki (mrożone wcześniej rozmroź i odsącz), pokrojone w niewielkie wachlarzyki ananasy oraz pociętą na kawałki gałązkę selera. Odstaw na 30 min w chłodne miejsce.
3. Składniki nabij na drewniane lub metalowe szpadki i piecz 3–4 min z każdej strony.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>

Krewetki z ananasem z grillem
Soczyste szaszłyczki w imbirowo-limonkowej marynacie