Kotlety drobiowe z manną

Mielone mięso włożyć do miski, dodać jajko. Gałązkę tymianku dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, jeśli łodyżka jest łykowata, posiekać same listki, wsypać do mielonego mięsa. Do mięsa dodać kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, z masy mięsnej formować w dłoniach niewielkie kulki, można je lekko spłaszczyć.

Składniki

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka lub mieszanego drobiowego
  • 1 jajko
  • gałązka tymianku
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • róża brokułów
  • pół kalafiora
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania

Mielone mięso włożyć do miski, dodać jajko. Gałązkę tymianku dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, jeśli łodyżka jest łykowata, posiekać same listki, wsypać do mielonego mięsa. Do mięsa dodać kaszę mannę, całość dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, z masy mięsnej formować w dłoniach niewielkie kulki, można je lekko spłaszczyć.

Marchewki opłukać, obrać, pokroić w słupki, brokuły i kalafiora oczyścić, opłukać, podzielić na małe różyczki, łodygę brokułu można obrać z łykowatej skóry, pokroić na kawałki.

Warzywa i kotleciki ułożyć na perforowanej wkładce nad garnkiem z gotującą się wodą, przykryć, gotować na parze: kotleciki ok. 30 min, a warzywa 15-20 min, by zachowały jędrność, skropić je olejem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)