POLECAMY

Kotlety brokułowo-kalafiorowe - przepis

Oryginalna mozzarella z bawolego mleka jest droga i trudna do kupienia. Ale jest wiele podobnych do niej serów z mleka krowiego.

Przygotowanie ok. 60 min
Porcja (2 kotlety) ok. 520 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 30 dag różyczek brokułu
  • 20 dag różyczek kalafiora
  • 3 jajka
  • kulka mozzarelli (15 dag)
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 3 łyżki masła
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Różyczki brokułu i kalafiora ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie osącz, rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj startą mozzarellę oraz parmezan i posiekany koperek. Wbij 2 jajka. Wsyp tyle tartej bułki, aby powstała dająca się formować masa. Dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
  3. Uformuj nieduże kotlety. Panieruj je w jajku i płatkach migdałowych, dociskając panierkę do powierzchni kotletów. Kotlety ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Obłóż wiórkami masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz na złoty kolor około 30 minut.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Jak ze zrowego dania zrobić bombe kaloryczną... Po co ten ser ?