Kotleciki z majonezem

Podawać z sosem majonezowo-ziołowym, ugotowanym groszkiem i ziemniakami z wody lub ryżem na sypko.

Składniki:
- 60 dag mięsa z kurczaka lub indyka (można też kupić gotowe mięso mielone)
- 1 kajzerka, może być czerstwa
- szklanka mleka
- szczypiorek
- 1 jajko
- 4–5 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
- szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
- 25 dag groszku cukrowego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- szczypta curry
- świeże zioła, np. oregano, estragon

Mięso opłukać, przepuścić przez maszynkę do mielenia. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, posiekany szczypiorek, jajko i 2 łyżki majonezu. Wyrobić jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem.

Z masy mięsnej formować średniej wielkości kule, każdą spłaszczać. Panierować w tartej bułce, smażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Groszek cukrowy oczyścić, opłukać, ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą.

Zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Jogurt rozmieszać z majonezem, dodać posiekane zioła, wymieszać. Sos przyprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Usmażone kotlety podawać z sosem majonezowo-ziołowym, ugotowanym groszkiem i ziemniakami z wody lub ryżem na sypko.


Pamiętaj!
Do masy na kotlety można też dodać posiekane oliwki (zielone lub czarne), konserwowy ogórek, kapary lub ziarna zielonego marynowanego pieprzu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)