Dziś na obiad zamiast sosu z grzyba będzie ryba.
Kotleciki z łososia
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 400 g różowego łososia bez skóry (z puszki),
- ½ szklanki pokruszonego chleba,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oliwy,
- 3 łyżki kiełków pszenicy,
- koperek (świeży lub suszony),
- 2 jajka,
- sól.
Etapy przygotowania:
Do miski włóż wszystkie składniki. Rozgnieć je widelcem. Zamiast pokruszonego chleba możesz użyć bułki tartej. Z masy uformuj okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Kotlety układaj na blaszce i piecz przez 10-15 minut (temperatura 220 stopni Celsjusza). Możesz również je usmażyć. Zamiast kotlecików z masy możesz „wycinać” różne kształty np. rybki.
Smacznego!
Czy wiesz, że łosoś zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu mózgu dziecka. Kwasy Omega-3 mają duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej.