Kotleciki wołowe

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zagotować wodę z dodatkiem soli.
/ 15.06.2007 12:42

Składniki

  • 50 dag wołowiny bez kości,
  • 30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler),
  • 10 dag cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • listek laurowy, majeranek, estragon, bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, pokrajać, zemleć dwukrotnie w maszynce.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać bardzo drobno, dodać do mięsa. Masę posolić, dodać nieco pieprzu i starannie wyrobić. W czasie wyrabiania dodawać stopniowo zimną wodę (ok. ¾ szklanki). Z wyrobionej masy formować owalne lub okrągłe porcje. Formować okrągłe lub owalne kotlety.

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku włożyć kotlety, przekładając warzywami i oprószając rozkruszonym majerankiem z estragonem i bazylią. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 min.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)