Koreczki z boczkiem

Podaj je na przystawkę lub jako dodatek np. do chłodnego piwa.
Ich przygotowanie zajmie ci niewiele czasu pod warunkiem, że ziemniaki wcześniej ugotujesz.

Składniki:
- 1 kg niedużych ziemniaków
- 30 dag dość tłustego wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- zioła suszone i świeże
Ziemniaki obrać (duże można przekroić, żeby wszystkie były tej samej wielkości), dokładnie umyć, zalać posolonym wrzątkiem, ugotować, uważając żeby się nie rozpadły, odcedzić.


Boczek pokroić na cienkie plasterki, ułożyć je na desce do krojenia lub blacie.
Na każdym plasterku położyć jeden ugotowany ziemniak, ścisło zawinąć.


Koreczki posypać suszonymi ziołami, każdy położyć osobno na kawałku aluminiowej folii, zawinąć. Ułożyć na ruszcie lub na tackach, grillować 15 min, odwinąć, piec jeszcze 10 min, żeby boczek lekko się zrumienił.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/12 lat temu
niebo w gębie