Kokosowy ryż

Możesz przyprawić octem balsamicznym lub oliwą, do której wcześniej wrzucisz kilka gałązek rozmarynu.
/ 13.10.2006 12:02

Porcja 265 kcal. Dla 4 osób
Składniki:
- 10 dag czarnej fasoli z puszki
- 20 dag długoziarnistego ryżu
- cebula
- łyżka oleju
- 2 strąki zielonego chili
- ząbek czosnku
- 1/2 l wywaru z warzyw
- strąk zielonej papryki
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- czarny pieprz
- sól
- bazylia
- oregano

Przygotowanie
1. Strąki chili opłucz, wyjmij pestki, umyj, pokrój. Posiekaj czosnek i cebulę, zeszklij na oleju, podduś z chili.
2. Wsyp ryż, wlej wywar, przykryj i gotuj na małym ogniu 10 minut.
3. Paprykę umyj, oczyść i pokrój, wrzuć razem z fasolą do ryżu, wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 10 min, przypraw do smaku solą i pieprzem, na końcu dodaj bazylię i oregano.

Rada: Jeśli nie lubisz smaku kokosa, zrezygnuj z dodawania mleka kokosowego. Możesz przyprawić potrawę octem balsamicznym lub oliwą, do której wcześniej wrzucisz kilka gałązek rozmarynu.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)