Kokardki z szynką

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Marchewkę obrać, cukinię umyć i przyciąć na końcach, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
/ 11.10.2006 14:06

Składniki

  • 25 dag. krótkiego makaronu ( np. kokardki, muszelki) -ugotować
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dag. pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka rosołu warzywnego
  • 10 dag. twarożku ziołowego
  • 15 dag. gotowanej szynki
  • sól, czarny pieprz, 1 łyżeczka siekanego tymianku

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Marchewkę obrać, cukinię umyć i przyciąć na końcach, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

Tłuszcz rozgrzać na patelni. Cebulę zeszklić, dodać czosnek i pieczarki. Następnie marchewkę i cukinię. Smażyć ok.5 min. Dodać rosół i serek, zmieszać, tak, aby serek się rozpuścił. Przyprawić do smaku i dusić przez ok. 5 min.

Szynkę pokroić w paski i wraz z makaronem dodać do jarzyn. Podgrzać.

fot. sxc.hu