Knedle z morelami

Z sera odcedzić płyn, dodać jajko i ubijać mikserem. Dodać cukier i sól i ciągle ubijając stopniowo dosypywać mąkę.
/ 17.08.2009 12:58

Składniki

  • 230 g twarogu zmielonego,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka cukru,

  • szczypta soli,
  • 1 ½ szkl. przesianej mąki,

     

  • 1 łyżka stopionego masła,
  • 12 całych moreli.
Na polanie:
  • 2 łyżki masła,
  • ¾ szkl. bułki tartej,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Z sera odcedzić płyn, dodać jajko i ubijać mikserem. Dodać cukier i sól i ciągle ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Gdy ciasto zacznie nabierać kształtu, dolać stopione masło i lekko zamieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Zagnieść kulę i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Morele wypestkować, do środka można nasypać trochę cukru z cynamonem, jeśli owoce nie są w pełni dojrzałe. Na posypanej mąką tortownicy rozwałkowywać ciasto na cienkie płaty i wycinać koła o średnicy 10 cm. Na środku każdego układać morelę i dokładnie oblepiać ciastem. Na końcu obtoczyć w mące. Gotować we wrzątku 10-15 minut, odcedzić.

Podawać polane stopionym masłem z podsmażoną w nim bułką, cukrem i cynamonem. Dla uatrakcyjnienia można również przygotować krem waniliowy.