Klopsiki warzywne

Dietetycznie lekkie
/ 29.01.2009 15:00
Składniki:
- 25 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 1 kostka bulionu drobiowego
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, kiedy zmięknie, odcisnąć, wymieszać z mięsem, jajkiem i posiekaną natką, przyprawić, uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Zagotować 2,5 szklanki wody, dodać kostkę bulionową, włożyć oczyszczone warzywa, ugotować, odcedzić, marchewkę zetrzeć na jarzynowej tace, pora posiekać. Do wrzącego wywaru włożyć klopsiki, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, wyjąć, ułożyć na półmisku. Wywar połączyć z rozpuszczoną żelatyną i rozdrobnionymi warzywami, ostudzić, zalać klopsiki, zastudzić.