Klops z jajkami

Tak przyrządzony klops jest nie tylko smaczny, ale też pięknie prezentuje się na stole. Można go podawać na zimno i na ciepło.
/ 07.09.2007 12:08
Składniki:
- 50 dag wołowiny bez kości
- 1 bułka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 5 jajek
- zielony pieprz z zalewy

Mięso opłukać, osączyć, pokroić, zemleć, połączyć z wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła, schłodzić, dodać przygotowane mięso. Dodać do masy mięsnej jedno surowe jajko, wymieszać, wyrobić, przyprawić do smaku solą i pieprzem, podzielić na 2 części. Pozostałe jajka umyć, ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Formę wyłożyć pergaminem, na dnie położyć warstwę mięsa, posypać zielonym pieprzem, ułożyć na niej ugotowane jajka. Przykryć drugą połową mięsa, wstawić do piekarnika, piec 45 min w temp. 180°C.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)