POLECAMY

Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański gulasz

Wegański gulasz z warzywami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcą wypróbować pomysł na bezmięsny gulasz. Idealny dla każdego!
Sylwia Kazimierczuk / 3 miesiące temu

Wegański gulasz według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na gulasz wegański z soczewicą:

  • pokrojona w kostkę dynia piżmowa
  • drobno posiekana duża cebula
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • duży batat
  • sól
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • cytryna
  • półtorej łyżeczki kurkumy
  • półtorej łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki chili w płatkach
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • puszka mleka kokosowego
  • puszka pomidorów krojonych

Jak zrobić wegański gulasz z soczewicą?

Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju roślinnego. Dodajemy cebule i czosnek i podsmażamy do zbrązowienia. Wkładamy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy przez około 2-3 minuty do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i pomidory. Dodajemy dynię oraz bataty. Wlewamy bulion warzywny. Dosypujemy soczewicę oraz sól. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Na koniec siekamy natkę pietruszki i wsypujemy do garnka. Tak przygotowany gulasz możemy dowolnie modyfikować. Dynię zastąpić cukinią, a bataty marchewką.

Polecamy!

Kilka pomysłów na wegańskiego mazurka wielkanocnego! Sprawdź! Poznaj 5 najlepszych źródeł wapnia na diecie wegańskiej!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/miesiąc temu
Ja w ogóle lubię gotować i piec szczególnie dla mojej rodziny! Fajne przepisy znajduję tutaj: - inbook.pl/proste-przepisy-praca-zbiorowa , taką samą książkę kupiłam także mojej mamie i siostrze, często wymieniamy się różnymi doświadczeniami!
/3 miesiące temu
Ostatnio miałam coś takiego w swojej diecie pudelkowej ze Zdrowego Smaku i było meeega!
/3 miesiące temu
Niesamowicie ciekawy przepis, muszę powiedzieć, że moze i kiedys zrobię jak tylko będę miała czas. Ostatno często zamawiam dania z hurryupshrimp.pl, najczęściej zamawiam Garlic pasta z krewetkami i ramen, są super!
POKAŻ KOMENTARZE (1)