Składniki
- karkówka - 600 gramów
- ząbek czosnku - 1 sztuka
- papryka żółta - 3 sztuki
- papryka czerwona - 3 sztuki
- papryka zielona - 3 sztuki
- śmietana 30% - 250 mililitrów
- papryczka chilli - 1 sztuka
- tymianek - 1 pęczek
- Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka
- sos chilli - 4 łyżki
- oliwa - 4 łyżki
- masło - 1 łyżka
Sposób przygotowania
Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą Do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Rozkrój chilli oraz paprykę, usuń nasionka, pokrój w plastry.
Posiekaj i dodaj listki tymianku, całość uduś na maśle. Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał. Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem.
Przepis karkówka z grilla z sosem po cygańsku pochodzi z serwisu przepisy.pl