Przygotowanie 5 min
Grillowanie ok. 20 min
Porcja ok. 360 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 4 plastry karkówki grubości 3 cm
Marynata:
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- kilkanaście ziarenek gorczycy
- rozmaryn
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/4 szklanki piwa
Dodatkowo:
- 4 plastry świeżego ananasa
Sposób wykonania:
1. Składniki marynaty wymieszaj. Kotlety z karkówki oczyść, osusz, posmaruj marynatą, chłodź 1–2 godz.
2. Zamarynowane kotlety ułóż na tackach do grillowania i umieść nad żarzącymi się węglami. Piecz na rumiano 8–10 min, odwróć. Na rumianym wierzchu ułóż plastry ananasa i posmaruj je marynatą. Grilluj kolejnie 8–10 min, aż mięso będzie rumiane od spodu i wystarczająco miękkie. Ok. 5 min przed końcem grillowania kotlety przykryj folią aluminiową, aby doszły w środku.