Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- 1 por
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego
- 2 marchewki
- 20 dag pieczarek
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz mielony
- szczypiorek
- 1/2 l bulionu (może być rozpuszczony z kostki)
- pikantny sos pomidorowy
Kapustę oczyścić, podzielić na pojedyncze liście. Wrzucić do osolonego wrzątku, krótko obgotować (1–2 minuty), tak by liście nabrały elastyczności. Wyjąć z wody, dokładnie osączyć, ostudzić. Z każdego liścia odciąć twarde końce i ściąć zgrubiałą łodygę.
Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Por, cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i por, przesmażyć, dodać marchewkę i pieczarki, mieszając, przesmażyć. Dodać ryż i sos sojowy, chwilę poddusić.
Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Kłaść na liściach kapusty, formować z nich sakiewki, obwiązać szczypiorkiem. Sakiewki kłaść do garnka z gotującym się bulionem, dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Delikatnie wyjąć, podawać z ostrym sosem pomidorowym.
Pamiętaj!
Sos możesz przygotować, dusząc pomidory z puszki z zeszkloną cebulą. Całość przetrzyj przez sito, dopraw solą, pieprzem i chili lub solą i tabasco.
Kapuściane sakiewki z ryżem
Podawać z ostrym sosem pomidorowym.