Kanapka na styl włoski

Mięso umyć i osuszyć, wyciąć z niego tłuste części. Natrzeć je solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Patelnię grillową lekko posmarować tłuszczem...
/ 30.07.2007 22:34

Składniki

  • pół filetu z piersi kurczaka (60g)
  • plaster sera mozzarella (20g)
  • mały pomidor (50g)
  • pół łyzeczki oleju słonecznikowego (3ml)
  • pół łyżeczki oliwyz oliwek (3ml)
  • liść sałaty (10g)
  • pół ząbka czosnku (4g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
  • mała bułka grahamka (50g)
  • 2 łyżeczki świeżej bazylii (6g)
  • szczypta soli, bazylia suszona
  • pieprz kolorowy, ziarnisty

Sposób przygotowania

Mięso umyć i osuszyć, wyciąć z niego tłuste części. Natrzeć je solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Patelnię grillową lekko posmarować tłuszczem tak by położone na niej mięso nie przywarło. Mięso piec do uzyskania złotego koloru. Rozgrzać piekarnik i Włożyć do niego częściowo przekrojoną bułkę, aby się nagrzała. Posiekać świeżą bazylię i połączyć z pokrojonymi w kostkę serem i pomidorem oraz z oliwą. Bułkę posmarować z obu stron częścią sosu pieprzowego. Włożyć do środka sałatę i upieczone mięso oraz mieszankę sera i pomidora. Z wierzchu polać resztą sosu. Spożywać na ciepło.

Sos:
Kilka ziaren kolorowego pieprzu zmielić bardzo drobno, kilka pozostawić w nieco większych kawałkach. Połączyć z gęstym jogurtem naturalnym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/31.03.2010 22:00
A gdzie się podziały oliwki? :-) ps. Do bułek włoskich polecam, uwaga uwaga, bułkę włoską z Tesco!
/05.12.2008 13:05
pyszna sprawa, ja bym do tego uzyl jeszcze kerrygolda ziolowego, maslany posmaczek jeszcze uszlachetnilby kanapeczke:)
/27.09.2007 11:09
dla mnie bardziej włoska to taka kanapka: zapiekane tosty schulstada polewam kropelką oliwy z oliwek, nakładam mozzarelle, pomidory i listki świeżej bazylii - niebo w gębie!