POLECAMY

Kaczka w pomarańczach

Nasoloną lekko i poprószoną pieprzem kaczkę piec w brytfannie na własnym tłuszczu i polewać sosem powstałym w czasie pieczenia.

Składniki

  • 1 kaczka,

  • 6 pomarańczy,
  • 6 dkg masła,
  • 1 cytryna,
  • 6 kostek cukru,
  • 1 łyżeczka galaretki porzeczkowej,
  • 1 szklanka białego wina,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Nasoloną lekko i poprószoną pieprzem kaczkę piec w brytfannie na własnym tłuszczu i polewać sosem powstałym w czasie pieczenia. Przygotować jasny karmel ze zwilżonego wodą cukru, dodać do niego sok z trzech pomarańczy oraz cytryny i gotować, aż wyparuje połowa płynu. Upieczoną kaczkę pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć pomarańczami w plastrach i trzymać w cieple. Sos spod kaczki zlać z brytfanny i rozprowadzić nim mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z galaretką. Brytfannę wypłukać winem, a następnie wlać płyn do sosu i gotować, aż odpowiednio zgęstnieje. Kaczkę polać sosem, a jego resztę podać oddzielnie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)