- kaczka
- 6 pomarańczy
- 10 dag masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 kieliszki likieru pomarańczowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka galaretki porzeczkowej
- 6 łyżeczek cukru
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Sprawioną i umytą tuszkę kaczki natrzeć solą i pieprzem, posypać wiórkami masła i upiec w brytfannie (ok. godzinę w temp. 160 st. C), polewając co pewien czas sosem wytworzonym podczas pieczenia.
2. Pomarańcze umyć, osuszyć, jedną obrać, skórkę pokroić na bardzo cienkie paseczki, z owocu wycisnąć sok. Pokrojoną skórkę macerować w soku pomarańczowym z dodatkiem łyżeczki cukru i kieliszka likieru.
3. Pozostały cukier skarmelizować, dodać sok z 3 pomarańczy i cytrynowy, gotować do wyparowania połowy płynu, uzupełnić szklanką wody i gotować na małym ogniu.
4. Sos z pieczenia kaczki zlać do garnuszka, ścianki brytfanki zeskrobać, dodać do sosu, zagęścić mąką wymieszaną z galaretką. Połączyć z gotującym się sosem pomarańczowym, dolać pozostały likier. Gotować chwilę, żeby sos się zagęścił.
5. Kaczkę ułożyć na półmisku, obłożyć plastrami pozostałych pomarańczy i paseczkami skórki. Polać częścią sosu, resztę podawać w sosjerce.
Kulinarne inspiracje - forum >>