Kaczka po gdańsku

Na czas pieczenia włóż do kaczki kilka sparzonych skórek pomarańczy. Mięso przejdzie ich zapachem.
/ 29.05.2019 10:05

Przygotowanie: 40 min 

Składniki na 6 porcji:
- 1 kaczka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 pomarańcze
- sok oraz skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki likieru pomarańczowego 
- majeranek
- sól, pieprz


Sposób wykonania:
1. Kaczkę dokładnie umyj i oczyść.Odetnij szyję oraz skrzydełka. Warzywa z włoszczyzny obierz i opłucz. Zalej 3 szklankami wody. Dołóż szyję i skrzydełka. Gotuj około 30 minut.

2. Przecedź wywar. Warzywa możesz zużyć do przygoto- wania sałatki jarzynowej.
Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, sokiem oraz skórką z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.

3. Schłodzoną kaczkę nasmaruj masłem. Włóż do brytfanny.Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Wstaw kaczkę, wlej szklanką wywaru.

4. Piecz około godziny. Następnie kaczkę polej sokiem z dwóch pomarańczy oraz likierem. Piecz kolejne 1, 5 godziny, często polewając sosem.

5. Pozostałe 2 pomarańcze sparz wrzątkiem. Obierz ze skóry i dokładnie oczyść z białych błonek. Pokrój w grube plastry. Kaczkę przed podaniem obłóż plastrami pomarańczy oraz ryżem lub kładzionymi kluskami.



Świąteczne smakołyki - forum >>