POLECAMY

Jawajskie krewetki na słodko

Rozmrozić lub obrać (jeśli świeże) krewetki, podgrzać olej, masło i czosnek na dużym ogniu, aż zbrązowieje,...

Składniki

  • 35 średnich krewetek,
  • 14 ząbków czosnku,
  • ½ dużego pomidora pokrojonego w kostkę,
  • 2 czubate łyżki pasty pomidorowej,
  • sok z 1/3 limonki,
  • 1 szkl. brązowego cukru,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • ¾ łyżeczki mielonego pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szkl. wody

Sposób przygotowania

Rozmrozić lub obrać (jeśli świeże) krewetki, podgrzać olej, masło i czosnek na dużym ogniu aż zbrązowieje, dodać pastę pomidorową i rozmieszać. Dosypać krewetki i smażyć, aż będą różowe. Dodać pomidora, sok z limonki, sól, pieprz, sos sojowy i paprykę. Gotować, aż krewetki staną się jasno różowe i podkręcone.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
Zrobiłem wczoraj krewetki wg. tego przepisu, ale z tego co mi wiadomo to powinny wyjść dość słodkie, więc polałem je syropem owocowym paola i były super.