Składniki
- 35 średnich krewetek,
- 14 ząbków czosnku,
- ½ dużego pomidora pokrojonego w kostkę,
- 2 czubate łyżki pasty pomidorowej,
- sok z 1/3 limonki,
- 1 szkl. brązowego cukru,
- 1 czubata łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki,
- ¾ łyżeczki mielonego pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ szkl. wody
Sposób przygotowania
Rozmrozić lub obrać (jeśli świeże) krewetki, podgrzać olej, masło i czosnek na dużym ogniu aż zbrązowieje, dodać pastę pomidorową i rozmieszać. Dosypać krewetki i smażyć, aż będą różowe. Dodać pomidora, sok z limonki, sól, pieprz, sos sojowy i paprykę. Gotować, aż krewetki staną się jasno różowe i podkręcone.
WYPOWIEDZ SIĘ!