sznycel.

Jak zrobić sznycel?

Sznycel, czyli bity kawałek cielęciny. Smażony i zapiekany. Klasyka kuchni europejskiej.
/ 22.10.2010 10:47
sznycel.

Najpierw rozbijamy plastry cielęciny tłuczkiem do mięsa (jeśli nie mamy cielęciny, można ją zastąpić schabem). Teraz smażymy je z obydwu stron na rozgrzanej patelni grillowej (wylejmy na nią wcześniej 2 łyżki oliwy). Po 2-3 minuty z każdej strony. Mięso warto smażyć wraz z gałązkami rozmarynu. Nie solimy go.

Polecamy: Czy mięso może wywołać alergię?

Tak usmażoną cielęcinę układamy w naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżkę masła, dolewamy ćwierć szklanki białego wina i zalewamy tak powstałym sosem ułożone na formie mięso.

Przygotowujemy sos beszamelowy – powinien być dobrze słony.

Sosem zalewamy cielęce lub wieprzowe sznycelki i dopiero teraz wkładamy do nagrzanego na 200 stopni Celsjusza piekarnika. Na 30-40 minut.

Aby wierzch zbytnio się nie przypiekł – zakrywamy go folią aluminiową, którą potem – na 10 minut przed końcem pieczenia – zdejmujemy.

Sznycel po wiedeńsku to opcja cielęciny bez zapiekania, za to z jajkiem sadzonym na wierzchu. Aby cielęcina była krucha po smażeniu, trzeba ją wcześniej zamarynować w occie i ziołach.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)