Jagodowe knedliki

Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka – zostawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy mąkę, rozczyn, letnie mleko z rozmieszanymi jajkami i sól...
/ 14.04.2009 11:28

Składniki

  • 20 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 3 ½ szkl. mąki,
  • 1-2 jajka,
  • sól,
  • olej,
  • jagody

Sposób przygotowania

Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka – zostawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy mąkę, rozczyn, letnie mleko z rozmieszanymi jajkami i sól. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm i szklanką wycinamy kółeczka. Na każde nakładamy osuszone jagody, zalepiamy i pozostawiamy jeszcze na krótko do podrośnięcia. Gotujemy na parze – najlepiej na specjalnej wkładce przetartej olejem. Po ugotowaniu, dziurawimy kluski widelcem, aby uszła z nich para i podajemy polane masłem, posypane cukrem pudrem i makiem.