Jagnięcina boathouse

Przepis pochodzi z restauracji Boathouse
/ 07.12.2009 10:31
Składniki:
- 50 dkg combra jagnięcego
- tymianek
- rozmaryn
- czosnek
- oliwa
- sól
- pieprz

Ratatouille:

- bakłażan
- cukinia
- papryki: czerwona, zielona i żółta
- 3 cebule
- 2–3 pomidory bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- rozmaryn
- białe wino
- oliwa
- sól
- pieprz

Sos:
- 2 główki czosnku
- rozmaryn
- białe wino
- demi glace – zredukowany wywar z kości cielęcych – lub bulion

Sposób wykonania:
1. Comber z kostkami natrzeć czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Odstawić na godzinę do lodówki. Obsmażyć na oliwie z każdej strony. Piec w temperaturze 180–200 C około 10 minut. Pokroić na plastry.

2. Warzywa pokrojone w kostkę usmażyć osobno na oliwie, a następnie dusić z ziołami i białym winem. Doprawić solą i pieprzem.

3. Główki czosnku upiec z rozmarynem, rozgnieciony miąższ zagotować z winem, bulionem, solą i pieprzem.

4. Jagnięcinę podawać z ratatouille, włoskimi kopytkami gnocchi oraz, zależnie od sezonu, szparagami lub smażonymi rydzami.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)