Indyk ze smażonym ryżem

Podawać z ryżem przyprawionym sokiem z cytryny, posypać listkami bazylii.
/ 26.01.2007 13:10

Składniki:
- 30 dag ryżu
- kostka rosołowa
- 60 dag fileta z indyka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- 1 por
- cytryna
- bazylia

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać opłukany ryż, mieszając, chwilę go przesmażyć, zalać ok. 750 ml wrzątku, dodać kostkę rosołową, zamieszać, ryż ugotować na sypko, odstawić w ciepłe miejsce, filet opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na cienkie paski, oprószyć pieprzem, kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumienić, por oczyścić, opłukać, pokroić na krążki, dodać do mięsa, przesmażyć, polać sosem sojowym, poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z ryżem przyprawionym sokiem z cytryny, posypać listkami bazylii.

Rada:
Jeśli ktoś lubi czosnek, posiekany może przesmażyć na oleju, do którego później wsypuje się ryż. Potrawa będzie
wyraźniejsza w smaku.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/27.01.2007 14:36
No i co? Jak wyszedł przepis, bo tez chcę spróbować?
/04.06.2007 14:42
lepiej smakuje gdy do miemsa doda się przecieru
/26.01.2007 19:43
przepis brzmi smacznie jak jutro wykonam tę potrawę to sie okaże .......