Gulasz wieprzowy z kolorową papryką

Duszony w pomidorowym sosie
/ 07.05.2010 13:27

Przygotowanie 15 min
Duszenie 60 min
Porcja 510 kcal
Koszt porcji 4,60 zł

Składniki na 4 porcje:

- 80 dag wieprzowej szynki pokrojonej w średnią kostkę
- 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w paski
- 3 posiekane cebule
- 4 posiekane ząbki czosnku
- żółta i zielona papryka pokrojona w paski
- szklanka bulionu drobiowego
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki kminku
- po 2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
- szczypta majeranku
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Na oleju podsmaż boczek z cebulą i czosnkiem. Dodaj mięso, mocno zrumień, dodaj papryki w proszku, kminek, pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, listki laurowe. Duś 45 minut, co jakiś czas mieszając.

2. Dodaj pokrojone papryki, majeranek, sól i pieprz. Duś 15 minut.



Kulinarne inspiracje - forum >>