Gulasz wieprzowy na kwaśno

Mięso pokroić na niewielkie kawałki, namoczone na noc grzyby pokroić na paski, jedno i drugie włożyć do szybkowaru, zalać sokiem z kapusty rozcieńczonym wodą z moczenia grzybów, posolić.
/ 17.10.2006 12:42

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny bez kości (może być z przodka)
  • 2 suszone grzyby
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na niewielkie kawałki, namoczone na noc grzyby pokroić na paski, jedno i drugie włożyć do szybkowaru, zalać sokiem z kapusty rozcieńczonym wodą z moczenia grzybów, posolić.

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Po otwarciu szybkowaru włożyć utartą na tarce do jarzyn cebulę, podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością wody, dodać pieprz i chwilę pogotować.
.