Gulasz wieprzowy

Pokrojone w kostkę mięso obsmażyć na oleju, na silnym ogniu, dodać cebulę pokrojoną w dość grube ćwierć-plasterki lub w grubą kostkę, paprykę i pomidor pokrojone w grubą kostkę. Zmniejszyć ogień, dodać czerwone wino, śliwki suszone, przyprawić solą i pieprzem.
/ 10.10.2006 13:13

Składniki

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • wino czerwone, najlepiej półwytrawne – ok. 1/3 butelki
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • mała paczka suszonych śliwek bez pestek
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Pokrojone w kostkę mięso obsmażyć na oleju, na silnym ogniu, dodać cebulę pokrojoną w dość grube ćwierć-plasterki lub w grubą kostkę, paprykę i pomidor pokrojone w grubą kostkę. Zmniejszyć ogień, dodać czerwone wino, śliwki suszone, przyprawić solą i pieprzem.

Dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W miarę potrzeby można w trakcie duszenia podlać jeszcze nieco winem lub wodą.