Gulasz cielęcy

Mięso myjemy, obsączamy, kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim cielęcinę. Paprykę czyścimy z nasion i błon, kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.

Składniki

  • 1 kg mięsa cielęcego
  • kolorowa papryka
  • pomidory
  • cebula
  • wywar mięsny
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka mielona

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, obsączamy, kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim cielęcinę.

Paprykę czyścimy z nasion i błon, kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę.

W naczyniu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a jak się zeszkli pomidory i paprykę, podlewamy odrobiną wody i dusimy. Gdy pomidory zaczną się rozgotowywać dodajemy sos do smażącego się mięsa i dusimy razem przez kilkanaście minut.
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)