Grillowany stek wieprzowy

... z grillowanymi jabłkami, w sosie karmelowym z kardamonem!
/ 04.05.2009 10:06

Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4

Składniki:
- 600 g wieprzowiny (chudej)
- 0,25 l soku jabłkowego
- 4 jabłka
- 100 g cukru
- 80 ml oleju
- 60 g masła

Przyprawy KAMIS:
- 30 g Przyprawy do potraw z grilla Klasycznej
-18 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite
-1 łyżka Marynaty Staropolskiej
-1 łyżeczka Octu Jabłkowego

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokrój na 30 plastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso.

Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło.

Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły.

Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz.

Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)