Pomidory na grillu fot. Adobe Stock

Grillowane pomidory z czosnkowymi grzankami - to jest pyszne!

Gdy nie masz chleba, użyj czerstwej bułki. Farsz będzie delikatniejszy.
/ 23.03.2018 22:46
Pomidory na grillu fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 15 min

Składniki na 4 porcje:
- 4 pomidory
- 4 kromki czerstwego chleba
- 4 plasterki mozzarelli
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Kromki czerstwego chleba natrzyj z obu stron zmiażdżonym czosnkiem, skrop oliwą, a następnie pokrój w drobną kostkę. Rozsyp na tacce i grilluj nad żarzącymi się węglami, aż będą chrupiące i rumiane.

2. Grzanki wymieszaj z posiekanymi listkami bazylii, drobno posiekaną cebulą i papryczką chili oraz startym parmezanem.

3. Pomidory umyj, odkrój górną część i łyżeczką wybierz miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę grubości około 1 cm.

4. Miąższ pokrój w kostkę, odrzucając pestki. Dodaj do farszu i wymieszaj. Wydrążone pomidory napełnij farszem, każdy przykryj plasterkami mozzarelli. Ułóż na tacce i grilluj przez 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>