Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: ok. 25 min
Porcja: 470 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
- posiekany pęczek natki
- 1/2 pęczka pokrojonych listków bazylii
- słoiczek czarnych oliwek (15 dag)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- tymianek
- 5 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- cukinia pokrojona w plastry
- 20 dag pomidorków na gałązce
- kulka mozzarelli pokrojonej w cienkie plasterki
- kilka łyżek oliwy smakowej
Sposób wykonania:
1. Mięso przekrój delikatnie wzdłuż, tworząc kieszeń, uważając, aby nie przeciąć go do końca. Natrzyj sokiem z cytryny wymieszanym z solą, pieprzem, szczyptą tymianku.
2. W misce wymieszaj bazylię z natką, pomidorami, czosnkiem, oliwkami, szczyptą tymianku. Dopraw solą i pieprzem.
3. Nadzieniem nafaszeruj kurczaka, zepnij wykałaczkami. Piecz po 8 minut z obu stron.
4. Cukinię skrop oliwą, upiecz z obu stron na rumiano na grillowej tacce. Dołóż polane odrobiną oliwy pomidorki na gałązce. Obłóż plasterkami mozzarelli i grilluj, aż ser się rozpuści.
5. Kurczaka przełóż na półmisek, obłóż cukinią, pomidorkami i świeżymi listkami bazylii. Podawaj z zieloną sałatą.
Przepisy na potrawy z grilla - forum >>
Grillowane piersi kurczaka z bazylią i czarnymi oliwkami
Smażone w niezwykle aromatycznej panierce i podane z cukinią