Grillowane piersi kurczaka z bazylią i czarnymi oliwkami

Smażone w niezwykle aromatycznej panierce i podane z cukinią
/ 29.04.2010 10:44

Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: ok. 25 min
Porcja: 470 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
- posiekany pęczek natki
- 1/2 pęczka pokrojonych listków bazylii
- słoiczek czarnych oliwek (15 dag)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- tymianek
- 5 łyżek oliwy
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Dodatkowo:

- cukinia pokrojona w plastry
- 20 dag pomidorków na gałązce
- kulka mozzarelli pokrojonej w cienkie plasterki
- kilka łyżek oliwy smakowej

Sposób wykonania:

1. Mięso przekrój delikatnie wzdłuż, tworząc kieszeń, uważając, aby nie przeciąć go do końca. Natrzyj sokiem z cytryny wymieszanym z solą, pieprzem, szczyptą tymianku.

2. W misce wymieszaj bazylię z natką, pomidorami, czosnkiem, oliwkami, szczyptą tymianku. Dopraw solą i pieprzem.

3. Nadzieniem nafaszeruj kurczaka, zepnij wykałaczkami. Piecz po 8 minut z obu stron.

4. Cukinię skrop oliwą, upiecz z obu stron na rumiano na grillowej tacce. Dołóż polane odrobiną oliwy pomidorki na gałązce. Obłóż plasterkami mozzarelli i grilluj, aż ser się rozpuści.

5. Kurczaka przełóż na półmisek, obłóż cukinią, pomidorkami i świeżymi listkami bazylii. Podawaj z zieloną sałatą.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>