Grillowana rolada z boczku fot. STOCKFOOD/FREE

Grillowana rolada z boczku - najlepszy przepis!

Jeśli po pokrojeniu rolada okaże się jeszcze zbyt twarda, możesz ułożyć na ruszcie jej porcje i dopiec. Dzięki temu plastry będą bardziej chrupiące.
/ 27.03.2018 19:22
Grillowana rolada z boczku fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 30 min * 1 porcja – ok. 500 kcal

Składniki na 8 porcji:
- 1 kg chudego boczku (cienki kawałek)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- garść świeżego majeranku
- gałązka świeżego oregano
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Skórę boczku ponacinaj w kratkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem i 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Posmaruj musztardą, odstaw na godzinę. Piecz po 10 min z każdej strony.

2. Zioła i ząbek czosnku posiekaj, rozetrzyj z solą. Masą posmaruj chudszą stronę boczku, zwiń roladę, obwiąż. Piecz 20 min obracając.