Grillowana karkówka w piwnej marynacie fot. STOCKFOOD/FREE

Jak zrobić grillowaną karkówkę w piwnej marynacie?

Kiedy kotlety się zrumienią, należy pozostawić je na brzegu rusztu. Wtedy sok z mięsa rozejdzie się równomiernie po całej porcji, a mięso nie ostygnie.
/ 30.06.2011 09:06
Grillowana karkówka w piwnej marynacie fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:
- 1 kg karkówki
- puszka piwa
- 4 ząbki czosnku
- przyprawa do grilla (papryka słodka, oregano, tymianek)
- sól, pieprz


Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety o grubości 1 cm. Następnie każdy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Natrzeć obranym i drobniutko pokrojonym czosnkiem i przyprawami.

2. Mięso przełożyć do szklanego naczynia, zalać piwem i odstawić na całą noc.


3. Kotlety układać na rozgrzanym grillu. Nie należy piec nad otwartym ogniem. Na ruszcie położyć mięso dopiero wtedy, gdy na węglu pojawi się biały nalot. Piec po 10 minut z każdej strony. W trakcie pieczenia można polewać piwem.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)