Golonka z ziemniakami

Golonkę należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma na niej szczeciny, w takim wypadku lub profilaktycznie, golonkę można lekko opalić nad płomieniem, a przypalone włoski zeskrobać ostrym nożem...
/ 09.10.2008 21:13

Składniki

  • 3 małe golonka wieprzowe,

  • ok. 1 kg drobniejszych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • 2 spore gałki czosnku,
  • 1,5 szklanki mocnego piwa

Sposób przygotowania

Golonkę należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić czy nie ma na niej szczeciny, w takim wypadku lub profilaktycznie, golonkę można lekko opalić nad płomieniem, a przypalone włoski zeskrobać ostrym nożem.

Po takim wstępnym zabiegu golonka powinna być dokładnie umyta pod strumieniem zimnej wody i odstawiona na cedzak, aby obciekła. Można ją lekko osuszyć przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.

Przy użyciu ostrego noża należy zrobić w golonce sporą liczbę nacięć, im głębsze, tym lepiej.
W mieszaninie soli, pieprzu i tymianku obtaczamy wcześniej obrany i pocięty na połówki lub ćwiartki czosnek i wkładamy głęboko w przygotowane nacięcia.
Pozostałą mieszaniną przypraw nacieramy całą powierzchnię golonki i odstawiamy ją w chłodne miejsce na ok. 5-6 godzin.

Po tym czasie golonkę należy lekko obsmażyć na dużej patelni na rozgrzanym smalcu.
Wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, polewamy piwem, obkładamy liśćmi laurowymi, obsypujemy zielem angielskim i przykrywamy grubo pokrojonymi płatami cebuli. W stawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i pieczemy ok. 2 godzin. Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całą golonkę nagromadzoną na dnie naczynia piwną zalewą, można je nawet obrócić.

W tym czasie bardzo dokładnie myjemy ziemniaki i zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Odcedzamy.

Pod koniec pieczenia golonki, ostrożnie wyciągamy naczynie żaroodporne (uważać należy zwłaszcza przy otwieraniu, gdyż łatwo można poparzyć się strumieniem gorącej pary) i po otwarciu dokładamy do golonki ziemniaki. Wstawiamy jeszcze naczynie do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.