Golonka w przyprawach

Golonka bez kości pasuje idealnie
/ 09.02.2009 15:26
Składniki:
- 2 golonki
- duży pęczek włoszczyzny
- papryka słodka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony czary pieprz

Golonkę oczyść, starannie umyj, dokładnie osusz. Przyprawy zmiel, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, natrzyj nimi golonkę, włóż do głębokiego naczynia, przykryj i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia golonkę wyjmij, oczyść z przypraw, włóż do dużego głębokiego garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj, licząc 20 minut na każde 50 dag mięsa.
Włoszczyznę oczyść, obierz, starannie opłucz, osusz, włóż do garnka z golonką, gotuj jeszcze razem 15 minut. Golonkę wyjmij z wywaru, posyp papryką, włóż do brytfanny, podlej szklanką wywaru z gotowania, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200ºC 20-30 minut, aż skórka się dobrze zrumieni.