Golonka w kapuście i jabłkach

Golonki myjemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody i obgotowujemy w dużym garnku w wodzie z dodatkiem Vegety. Golonki wyciągamy i odstawiamy na cedzak. Wywar zostawiamy w osobnym naczyniu.
/ 09.10.2008 21:16

Składniki

  • 3 małe golonki wieprzowe,

  • 1,5 szklanki mocnego piwa,
  • sól,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • Vegeta,
  • 2 średnie jabłka

Sposób przygotowania

Golonki myjemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody i obgotowujemy w dużym garnku w wodzie z dodatkiem Vegety. Golonki wyciągamy i odstawiamy na cedzak. Wywar zostawiamy w osobnym naczyniu.

Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem (2 łyżki zostawiamy). Golonko nacieramy solą, wkładamy do naczynia i podlewamy całym piwem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. W tym czasie wyciągamy 2-3 razy golonko, obracamy i polewamy zalewą piwną z dna naczynia.
W międzyczasie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebule.

Po upływie ok. 90 minut do naczynia z golonkami dodajemy kiszoną kapustę, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy naczynie z golonkami, dolewamy wywar powstały z obgotowywania golonki. Na samej górze kładziemy pokrojone w cienkie plastry jabłka i rozsmarowujemy pozostałe 2 łyżki smalcu.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 40 minut.