Przygotowanie: 3 godziny
Porcja: 580 kcal
Składniki na 12–16 porcji:
- sprawiona gęś (3–4 kg)
- sok z cytryny
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2–3 ząbki czosnku
- po 15 dag suszonych jabłek, gruszek, fig, rodzynek i żurawiny
- 2 mandarynki
- suszone zioła: tymianek, majeranek, szałwia
- olej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Gęś opłucz, osusz. Skrop winem i sokiem z cytryny. Natrzyj posiekanym czosnkiem. Obficie oprósz solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i szałwią. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.
2. Następnego dnia gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso zalej marynatą, w której leżało przez noc i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temperaturze 190 st. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. i piecz gęś jeszcze mniej więcej 3 godziny. W trakcie pieczenia często
podlewaj powstałym sosem.
3. Suszone owoce przepłucz. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. Wszystkie owoce włóż do brytfanki z mięsem na 20 minut przed końcem pieczenia. Uduszone w sosie owoce wyjmij łyżką cedzakową i podaj jako dodatek do mięsa.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>