Gęś faszerowana po polsku - przepis, składniki i przygotowanie

Gęś faszerowana po polsku ma złocistą, chrupiącą skórkę, a w środku podroby i cielęcinę. Gęś nadziewana po staropolsku wymaga około 4 - 5 godzin pieczenia.
/ 03.11.2020 05:50
DRUKUJ PRZEPIS
Gęś faszerowana po polsku - przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • gęś ok. 4,5 kg,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kajzerka,
  • szklanki mleka,
  • 20 dag wątróbki drobiowej,
  • 3 dag masła,
  • 35 dag cielęciny,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 150 ml bulionu,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Gęś faszerowana po polsku to doskonała propozycja na niedzielny rodzinny obiad. Wymaga wprawdzie długiego czasu pieczenia i trochę pracy, za to efekt to wynagrodzi. 

Gęś nadziewana po staropolsku, po natarciu solą, pieprzem i majerankiem powinna przejść smakiem przypraw. Za jej przygotowanie warto zabrać się dzień wcześniej, by przez noc zdążyła nabrać aromatu.

Oto gęś faszerowana po polsku krok po kroku:

  1. Gęś oczyść, opłucz, wytnij nadmiar tłuszczu.
  2. W środku i na zewnątrz natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
  3. Wstaw na noc do lodówki.
  4. Bułkę namocz w mleku.
  5. Wątróbkę chwilę przesmaż na odrobinie masła, przestudź.
  6. Cielęcinę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i tłuszcz zmiel.
  7. Dodaj pokrojoną w kostkę, zrumienioną na maśle cebulę oraz żółtka. Wymieszaj, dopraw.
  8. Połącz z ubitymi białkami.
  9. Przygotowanym farszem nadziej gęś, skórę zszyj lub zepnij wykałaczkami.
  10. Włóż do brytfanny, podlej bulionem, piecz godzinę w temperaturze 200 stopni C, a potem jeszcze około 3,5 godziny w temperaturze 180 stopni C, polewając faszerowaną gęś sosem z pieczenia.

Zobacz więcej przepisów na dania z gęsiną:
Gęś faszerowana po polsku
Gęś z jabłkami
Z czym podawać gęsinę?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA