Frykadelki z cielęciny

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Natkę opłukać i posiekać. Cebulę obrać, jedną drobno pokroić. Mozarellę pokroić w dość grubą kostkę. Bułkę odcisnąć. Mięso włożyć do miski. Dodać jajko, skórkę z cytryny, natkę, pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę mięsną podzielić na około 8 porcji.
/ 13.10.2006 14:13

Składniki

  •  

    0.5 kg mielonej cielęciny,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 cebule,
  • bułka kajzerka,
  • jajko,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 15 dkg mozarelli,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju,
  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • kilka gałązek świeżej bazylii i szczypiorku,
  • łyżka octu winnego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Natkę opłukać i posiekać. Cebulę obrać, jedną drobno pokroić. Mozarellę pokroić w dość grubą kostkę. Bułkę odcisnąć. Mięso włożyć do miski. Dodać jajko, skórkę z cytryny, natkę, pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Masę mięsną podzielić na około 8 porcji. Każdą rozpłaszczyć, na wierzchu położyć kawałek mozaralli, uformować frykadelki.

Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki. Pozostałą cebulę pokroić w cienkie krążki. Płaską, szeroką formę żaroodporną posmarować łyżką oliwy. Dookoła ułożyć pomidory i cebulę.

Formę wstawić na dół do piekarnika. Piec 20 min. w temp. 100º C. Bazylię opłukać, poodrywać listki. Pozostałą oliwę wymieszać z octem winnym.

Frykadelki z warzywami wyjąć z piekarnika, oprószyć lekko solą i pieprzem. Warzywa posypać szczypiorkiem i bazylią, skropić oliwą.