Składniki
-
- pęczek natki pietruszki,
- 2 cebule,
- bułka kajzerka,
- jajko,
- łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 15 dkg mozarelli,
- 4 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- kilka gałązek świeżej bazylii i szczypiorku,
- łyżka octu winnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Natkę opłukać i posiekać. Cebulę obrać, jedną drobno pokroić. Mozarellę pokroić w dość grubą kostkę. Bułkę odcisnąć. Mięso włożyć do miski. Dodać jajko, skórkę z cytryny, natkę, pokrojoną cebulę i odciśniętą bułkę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masę mięsną podzielić na około 8 porcji. Każdą rozpłaszczyć, na wierzchu położyć kawałek mozaralli, uformować frykadelki.
Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki. Pozostałą cebulę pokroić w cienkie krążki. Płaską, szeroką formę żaroodporną posmarować łyżką oliwy. Dookoła ułożyć pomidory i cebulę.
Formę wstawić na dół do piekarnika. Piec 20 min. w temp. 100º C. Bazylię opłukać, poodrywać listki. Pozostałą oliwę wymieszać z octem winnym.
Frykadelki z warzywami wyjąć z piekarnika, oprószyć lekko solą i pieprzem. Warzywa posypać szczypiorkiem i bazylią, skropić oliwą.