Przygotowanie: 15 min * zapiekanie: 25 min * 1 porcja: ok. 490 kcal
Składniki na 3 porcje:
- mrożone ciasto francuskie
- cukinia
- 20 dag pomidorów czereśniowych
- 20 dag koziego sera
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 3/4 szkl. śmietany 18 proc.
- tymianek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Ciasto rozmroź. Wyłóż nim spód i brzegi formy do tart. Jajka zmiksuj ze śmietaną, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Wlej do formy z ciastem.
2. Cukinię pokrój wzdłuż w cieniusieńkie plasterki (najlepiej nożem szczelinowym). Ułóż w sosie. Na tym umieść połówki pomidorów. Posyp pokruszonym serem i ewentualnie tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w temperaturze 210 st. C.
Kulinarne inspiracje - forum >>

Francuska tarta
Z cukinią i z pomidorkami koktajlowymi