Filety cielęce

Filety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i w tartej bułce. Obsmażyć na gorącej oliwie. Gdy nabiorą złotawego koloru, przełożyć je do garnka, a w reszcie oliwy dusić posiekaną cebulę, czosnek i natkę pietruszki.
/ 10.10.2006 13:35

 

Składniki

  •  

    80 dag filetów
  • bułka tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • 1 mała cebula
  • nać pietruszki
  • 2 jajka
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • sól

Sposób przygotowania

Filety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i w tartej bułce. Obsmażyć na gorącej oliwie. Gdy nabiorą złotawego koloru, przełożyć je do garnka, a w reszcie oliwy dusić posiekaną cebulę, czosnek i natkę pietruszki.

Wlać do garnka, w którym ułożono filety, postawić na ogniu, dolać wino. Gdy sos wyparuje, dolać dużą łyżkę rosołu lub letniej wody i jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min., aż mięso będzie miękkie.