Fileciki jagnięce

Bardzo aromatyczne danie obiadowe dla zwolenników niebanalnych smaków i intensywnych doznań zapachowych.

dla 4-6 osób

Składniki:
- 600-800 g filetów jagnięcych
- 250 ml czerwonego wina
- 400 ml wywaru wołowego, 3 łyżki masła
- 6-8 dużych twardych ziemniaków
- 1/2-1 szklanka oliwy
- świeże zioła: rozmaryn, bazylia, oregano
- jałowiec
- słodka papryka do smaku
do dekoracji: świeży rozmaryn i jałowiec

Filety obsmażyć na patelni, przełożyć na blachę, wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 8 min w temp. 200 st. C. Usunąć tłuszcz z patelni, włożyć gałązki świeżego rozmarynu i kilka ziaren jałowca, podlać winem, odparować. Uzupełnić mocnym bulionem wołowym, doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, zagęścić zimnym masłem. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Przełożyć do głębokiego naczynia i zalać oliwą. Dodać oregano, bazylię, paprykę i sól, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę i piec w temp. 200 st. C przez 20-30 min. Fileciki pokroić w plastry. Przełożyć talarkami ziemniaków, polać sosem. Udekorować gałązkami rozmarynu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)