Drożdżowe pierożki z pieczarkami

Drożdże wraz z cukrem rozetrzeć w ciepłym mleku, następnie dodać je do mąki, jajek, masła i soli. Wyrobić gęste ciasto. Pieczarki obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce (o dużych otworach).
/ 02.03.2008 00:00

Składniki

  • mąka tortowa (50 dag) (do ciasta)
  • drożdże (4 dag) (do ciasta)
  • masło (20 dag) (do ciasta)
  • jajka (2 szt.) (do ciasta)
  • mleko (0.5 szklanki) (do ciasta)
  • cukier (1 łyżeczka) (do ciasta)
  • sól
  • pieczarki (50 dag) (nadzienie)
  • oliwa (4 łyżki) (nadzienie, może być olej)
  • ser żółty (15 dag) (nadzienie)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Drożdże wraz z cukrem rozetrzeć w ciepłym mleku, następnie dodać je do mąki, jajek, masła i soli. Wyrobić gęste ciasto. Pieczarki obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tarce (o dużych otworach). Ser także zetrzeć. Pieczarki dusić z dodatkiem oleju i soli. Gdy woda odparuje odstawić do przestygnięcia, później wymieszać z serem.
Cisto rozwałkować i wykrawać z niego koła (jak na pierogi). Napełniać je nadzieniem formując pierożki. Piec w temp. 180 stopni do momentu kiedy pierożki będą rumiane. Najlepiej jeść zaraz z po upieczeniu, lub ewentualnie później podgrzać.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)