Składniki
-
- 250 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- pieprz czarny mielony
- sól
- olej roślinny dla frytury
Sposób przygotowania
Do mielonego mięsa dodać jajko, zieloną cebulkę, kolendrę, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie wymieszać. Ryż wymieszać z mąką kukurydzianą i rozłożyć na płaskim talerzu. Z farszu drobiowego uformować kulki wielkości orzechów włoskich i panierować w ryżu.
Smażyć kulki w rozgrzanym do 160 st. C oleju 5-8 minut do otrzymania złocistego koloru. Gotowe kulki obsuszyć z oleju i wyłożyć na półmisek. Przybrać sałatą i świeżymi warzywami. Oddzielnie podać słodki sos chilli lub ketchap.