Dorsz na rozmarynie

Zalej galaretką, ponownie schłódź w lodówce. Podawaj, gdy potrawa zastygnie.

Porcja 166 kcal. Dla 6 osób

Składniki:
- 50 dag filetów z ryby, np. z dorsza
- 15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 0,75 l bulionu
- świeży rozmaryn
- sok z cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 3 ząbki czosnku
- sól

Przygotowanie
1. Rybę ugotuj w bulionie, delikatnie wyjmij płaskim cedzakiem, tak żeby filety się nie porozpadały.
2. Do bulionu dodaj rozpuszczoną żelatynę, odstaw w chłodne miejsce do ostudzenia (galareta nie może całkowicie zastygnąć).
3. Orzechy zmiel, połącz z przepuszczonym przez praskę lub bardzo drobno posiekanym i roztartym z solą czosnkiem, następnie dodaj do smaku sok z cytryny.
4. Na dno podłużnej foremki wlej warstwę galaretki, zastudź w lodówce, ułóż na niej filety, smarując je orzechową masą i przekładając liśćmi rozmarynu, zalej pozostałą galaretką, ponownie schłódź w lodówce. Podawaj, gdy potrawa zastygnie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)