5 szybkich dań, które wykonasz przy użyciu tylko jednej patelni! Sprawdź!

Poznaj przepisy na proste i szybkie posiłki, które świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację!
omlet fot. Adobe Stock

Uwielbiasz pyszne jedzenie i kochasz gotować? Jedyne czego nie znosisz, to sterta naczyń, które przecież ktoś musi pozmywać? A co byś powiedziała na dania z jednej patelni, które wykonasz w pare minut? Szybko, łatwo i smacznie.

Sprawdź 5 przepisów na pełnowartościowe dania, które idealnie sprawdzą się jako przekąska, jak i pełnowartościowy posiłek! 

 

Frittata z pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 200 g szpinaku
  • 50 g fety
  • czosnek
  • śół, pieprz
  • świeże zioła
  • pomidory
  • oliwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Szpinak dokładnie umyj
  • Rozgrzej oliwę na patelni
  • Podsmaż czosnek, a następnie dodaj liście szpinaku
  • Dodaj sól i pieprz
  • Smaż wszystko około 2 minuty
  • Jajka ubij, dodaj przyprawy, zioła, szpinak z czosnkiem i pokruszoną fetę
  • Wlej na patelnię jajka oraz pomidory i smaż 4 minuty aż spod lekko przypiecze
  • Patelnię włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz 4-5 minut aż wierzch dobrze się zetnie

Porada: Aby frittata nie przywarła, użyj patelni z powłoką Teflon™ . Danie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowsze, bo tego typu patelnie posiadają atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością od niezależnych instytucji zewnętrznych: EPA, FDA, Holenderskiego Ministerstwa Zdrowia i EFSA - European Food Safety Association. 

Omlet z ziołami

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka mąki
  • garść liści szpinaku
  • garść pokrojonej szynki
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • sok z cytryny
  • 2 pomidory
  • płaska łyżka mielonego parmezanu
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Szpinak opłucz i osusz
  • Obierz cebulę, posiekaj
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, szynkę i skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem
  • Duś 1 minutę
  • W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę
  • Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia
  • Masę jajeczną wylej na szpinak
  • Posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż ok. 20 minut
  • Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę
  • Gotowy omlet zsuń na talerz, posyp pomidorami
  • Omlet złóż na pół i podawaj

Porada: Do przygotowania omletu użyj patelni z powłoką Teflon. Do smażenia nie będziesz musiała dodawać tłuszczu, a danie i tak się nie przypali i będzie rumiane.

Makaron z warzywami i krewetkami

SKŁADNIKI:

  • 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti 
  • 1/2 kg krewetek
  • 1/2 kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Ugotuj makaron
  • Krewetki przypraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok 
  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż czosnek, cebulę, dodaj oregano i duś przez około 2 minuty 
  • Dodaj krewetki i podsmaż wszystko przez 3 minuty
  • Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z krewetkami
  • Dodaj pomidorki koktajlowe, starty parmezan i posiekaną pietruszkę
  • Skrop wszystko sokiem z cytryn

Porada: Smaż wszystko na patelni do której nie przylega jedzenie, a więc z powłoką Teflon. Aby nie zniszczyć sprzętu, używaj drewnianej lub z tworzywa. 

Tradycyjne naleśniki w kształcie serca

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Mąkę przesiej do miski.
  • Dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka oraz sól.
  • Wszystko razem wymieszaj, aż powstanie gładka masa.
  • Jeśli masz czas, odstaw ciasto na naleśniki na około 30 minut, aby "odpoczęło".
  • Na patelni z powłoką Teflon połóż foremkę w kształcie serca i wlej ciasto naleśnikowe
  • Smaż naleśniki z obu stron, aż będą zarumienione.

PORADA: Dobrze jest użyć patelni z powłoką Teflon, na której przyrządzanie naleśników jest o wiele prostsze. Nie będziesz potrzebowała tłuszczu, a naleśniki będą się pięknie odwracały i nie będą przywierały. Dodatkowo będą zdrowsze, dzięki mniejszej ilość tłuszczów zwierzęcych.

Szakszuka

SKŁADNIKI:

  • 3 pomidory
  • 1/2 łyżki masła (opcjonalnie, jeśli używasz patelni z powłoką Teflon, możesz pominąć masło)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 3 jajka
  • bagietka
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Sparz pomidory i pokrój na ćwiartki
  • Na patelni rozgrzej masło i dodaj czosnek, a następnie smaż przez minutę
  • Dodaj pomidory i smaż wszystko przez ok. 5 minut
  • Na pomidory wbij jajka i smaż wszystko pod przykryciem przez ok. 10 minut 
  • Podawaj z bagietką od razu na patelni

Porada: Aby szakszuka nie przywarła, użyj patelni z powłoką Teflon, dzięki której twoje danie nie przywrze do dna naczynia. 

Jaką patelnię wybrać? 

Aby twoje dania było nie tylko smaczne i zdrowe, ale i estetyczne, użyj patelni z powłoką Teflon™ . Dlaczego? 

  • Teflon™ zapobiega przywieraniu potraw.
  • Patelnie z powłoką Teflon™ są łatwiejsze w zmywaniu i czyszczeniu, również w zmywarce.
  • Pozwala zmniejszyć ilość używanego tłuszczu, gwarantując zdrowsze gotowanie.
  • Teflon™ jest bezpieczny dla zdrowia (potwierdzone przez niezależne instytucje np. EFSA i FDA), a użycie naczyń z powłokami Teflon™ jest rekomendowane przez specjalistów od żywienia i organizacje (np. American Heart Association, National Stroke Association).

Materiał powstał przy współpracy z marką Teflon™